Downpipe op maat

Als u aan het kijken bent voor een upgrade voor uw auto, kunt u een andere downpipe laten plaatsen. Om een duidelijk beeld te scheppen wat een downpipe precies is, wat een downpipe doet en waarom u een custom downpipe zou laten plaatsen hebben we alle informatie hier op een rij gezet.

v/a 685,-

  • Tot 25% vermogenswinst
  • De-cat / katalysatorloos
  • Sportkatalysator
  • 304L RVS
  • 5 Jaar garantie
Downpipe
Downpipe

Wat is een downpipe?

Een downpipe is het eerste stuk van een uitlaat. De downpipe verbindt de (warme) kant van de turbo met de rest van de uitlaat. De downpipe is vrijwel alleen te vinden op auto’s die zijn uitgerust met een turbo. Dit geldt zowel voor benzine- als dieselmotoren. Omdat de uitlaatgassen rechtstreeks uit de turbo komen zijn hier te temperaturen het hoogst. Dit is belangrijk voor de functie.

Wat doet een downpipe?

De voornaamste klus van een downpipe is het geleiden van de hete uitlaatgassen uit de motorruimte naar beneden (down), waar de uitlaat onder de bodem van de auto doorgaat. Omdat de temperaturen hier het hoogst zijn, zijn hier de katalysatoren/roetfilters geplaatst. Een katalysator werkt namelijk het best bij hogere temperaturen. De katalysator vermindert de uitstoot van een auto door schadelijke stoffen om te zetten in onschadelijke stoffen via een chemisch proces. Een roetfilter van een dieselmotor vangt kleine roetdeeltjes op zodat deze voortuigen ook aan de emissienorm voldoen.

In de downpipe zitten twee lambda sondes. De eerste meet het zuurstofgehalte voor de ECU (electronic control unit). Door het zuurstofgehalte te meten weet de auto wat de brandstofverhouding is en kan de ECU dit reguleren. De tweede controleert of de katalysator nog efficiënt genoeg werkt.

Downpipe
Downpipe

Downpipe en vermogenswinst

U zou een katalysator (en roetfilter) kunnen zien als grote sok. Wanneer u een stuk gaat hardlopen met een sok voor uw mond kunt u niet niet goed ademhalen en dus niet optimaal presteren. Dit is voor uw auto niet anders. Een katalysator is niet goed voor de uitlaatflow. Om het maximale vermogen uit uw turbomotor te halen is de uitlaatflow belangrijk. Hoe lager de weerstand in de uitlaat, hoe beter de uitlaatflow. Door een geoptimaliseerde uitlaatflow heeft de turbo geen tegendruk meer en kan deze sneller boost creëren. Iedere autoliefhebber weet dat meer boost meer vermogen betekent.

Welke soorten zijn er?

Er zijn 2 soorten downpipes: een katalysator-loze (katloos of decat) en een downpipe met sportkatalysatoren. Met een decat is het meeste vermogenswinst te behalen. Dit komt omdat er hier geen restrictie meer is.

Door het verwijderen van de katalysator gaat de uitstoot van de auto gaat hierdoor omhoog. Dit kan problemen geven bij de apk omdat de emissienorm niet behaald wordt. Hoeveel de uitstoot omhooggaat is afhankelijk van de kwaliteit van de tune. De vermogenswinst die behaald kan worden met een katloze downpipe is 15-25% extra vermogen. Wanneer u een andere downpipe plaatst is het belangrijk dat u de auto opnieuw laat afstellen (tunen) ( zie downpipe en tunen).

Een downpipe met sportkatalysatoren is het beste van beide werelden. Een sportkat heeft een veel betere flow dan een standaard katalysator en zet de schadelijke stoffen om in onschadelijk stoffen. Door deze betere flow wint u nog steeds vermogen, al is dit wel iets minder dan bij een katloze downpipe. 

De vermogenswinst bij een downpipe met sportkatalysatoren is tot 15%. Ook bij deze aanpassing is de tune belangrijk! Bij de keuze van een sportkatalysator moet u goed weten welke u nodig heeft. Dit heeft te maken met de emissienorm. Het bouwjaar van uw auto bepaalt aan welke emissienorm de auto moet voldoen bij de apk.

 vanaf 1992 tot 1996

Vanaf 1996 tot 2000

Vanaf 2000 tot 2005

Vanaf 2005 tot 2009

Vanaf 2009 tot 2014

Vanaf 2014 tot heden

Downpipe

Downpipe en tunen

Zoals u gelezen heeft kan het plaatsen van een custom downpipe meer vermogen opleveren. Maar alleen het plaatsen van een custom downpipe is niet genoeg. Zonder een nieuwe afstelling (tune) kan dit zelfs schadelijk zijn voor de motor. Omdat de turbo sneller op druk komt krijgt de motor eerder grotere hoeveelheden lucht. 

Voor een optimale verbranding is de juiste hoeveelheid brandstof nodig. Wanneer de brandstofverhouding niet juist is, kan de motor ernstige schade oplopen. Het opnieuw afstellen van de auto doet een tuner. Dit wordt gedaan met een chiptune of een custom tune. Voor veel auto’s is er een chiptune beschikbaar voor het plaatsen van een downpipe. De kwaliteit van de tune bepaalt de vermogenswinst. Wij raden het aan om een merk specifieke tuner te zoeken, deze kent uw auto het beste.

Kosten voor een downpipe op maat

Bij een downpipe op maat, zijn de kosten ook op maat. Dit heeft te maken met de moeilijkheidsgraad, beschikbare ruimte, katalysatorkosten en welke wensen u heeft. Wel houden we ons aan de prijs die wij met u hebben afgesproken. Dit betekent dat de prijs die wij gegeven hebben niet onverwachts hoger zal worden. Zodra u de wensen met ons besproken heeft krijgt u een offerte.

Het optimaliseren van uw downpipe kan uw auto tot 25% extra vermogen geven

Een katloze downpipe geeft de beste uitlaatflow. Hierbij is geen tegendruk meer in de downpipe en kan de turbo het snelst opspoelen. Dit bekend meer en sneller turbodruk!

Met een sportkatalysator zorgt ervoor dat u de euronorm blijft halen. Hierbij is nog steeds een vermogenswinst van 15% te behalen

Wij gebruiken de hoogste kwaliteit 304L RVS. Dit wordt met TIG en back purge gelast om zo de hoogste kwaliteit te blijven halen! 

Wij hebben zoveel vertrouwen in onze producten dat wij standaard 5 jaar garantie bieden op al ons laswerk

Goede kwaliteit prijs verhouding zeer tevreden dikke aan rader!

Nikky Segers

Waarom zou u kiezen voor custom downpipe?

Een downpipe is erg belangrijk voor het verhogen van het vermogen van uw auto. Omdat wij onze downpipe’s custom maken, passen we deze aan uw wensen aan. Met een downpipe op maat weet u precies wat u krijgt. Al onze downpipes op maat zijn van de hoogste kwaliteit. Wij gebruiken 304 RVS en alles wordt TIG gelast. Uiteraard lassen wij al ons laswerk met back purge om zo de allerhoogste kwaliteit te leveren. Bent u benieuwd naar ons werk? Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

Waarom kiest u voor HL Motorsport?

Door onze jarenlange ervaring is niets ons te gek. Wij kunnen uw custom downpipe precies maken zoals u het wilt. Daarnaast zijn veel van onze downpipe op maat op de vermogensbank geweest en hierdoor wij weten welke prestaties er te verwachten zijn. Omdat al onze downpipes gemaakt worden van 304 RVS zijn deze zeer corrosie bestendig. Hierdoor krijgt u 5 jaar garantie op het laswerk. Daarnaast stellen wij gratis een leenauto ter beschikken zodat u niet zonder auto komt te zitten. 

Wanneer wij aan uw auto werken houden wij u up-to-date via whatsapp met foto’s en informatie zodat u meegenomen wordt in het proces. Omdat wij ook liefhebbers zijn snappen we dat het prettig is om op de hoogte gehouden worden. Mocht u vragen hebben of een afspraak willen maken? Neem hiervoor contact met ons. Onder het genot van een bakje koffie bespreken we de opties en helpen wij u graag verder. 

Downpipe