Einddemper

Door de einddemper te vervangen door een sportuitlaat of deze geheel te verwijderen kunnen wij uw auto voorzien van sportiever geluid. Het vervangen van de einddemper zal meer effect hebben op het geluid van de auto dan het vervangen van de middendemper. Waarom zorgt de einddemper vervangen voor een groter verschil in geluid? Welke sport einddempers zijn er? Wat is een straight pipe? Dat leggen we allemaal uit.
  • Sportiever geluid
  • Simons uitlaatdemper
  • TIG laswerk
  • 304L RVS
  • 5 Jaar garantie
Uitlaat op maat lasser - HL Motorsport
VW sportuitlaat op maat - HL Motorsport

Wat is een einddemper?

Een einddemper zit in het laatste stuk van de uitlaatlijn net voor het sierstuk. Het is doorgaans de grootste geluidsdemper die een auto heeft. Dit is dan ook de reden dat het plaatsen van een sport einddemper zo’n groot verschil geeft. Auto’s met een duaal exit uitlaatsysteem (twee sierstukken) hebben één grote of soms zelfs twee einddempers. Grofweg zijn er twee manieren waarop producenten standaard-einddempers ontwikkelen. Dit zijn absorptiedempers of kamerdempers. Een absorptiedemper werkt door een een geperforeerd stuk uitlaatbuis dat omringd is met demperwol. Het geluid dat een auto produceert komt doordat de gassen in de uitlaat zich in pulsen voortbewegen. Deze pulsen willen niet alleen naar het einde van de uitlaat, maar ook opzij. Bij het geperforeerde stuk buis krijgt het die kans. Hier komen de pulsen in het demperwol terecht. Het demperwol vangt als het ware de pulsen op, en daarmee dus het geluid. Een kamerdemper werkt doordat het geluid door aparte ruimtes van de demper wordt weerkaatst. Hierdoor worden de uitlaatgassen en de pulsen in de uitlaatgassen afgeremd en wordt het geluid gedempt.

Een sport einddemper plaatsen

Bij het plaatsen van een sportievere einddemper krijgt de auto een sportiever geluid. Hiervoor gebruiken wij high-flow sport einddempers van het merk Simons. Deze Zweedse sport einddemper staat bekend om zijn diepe en verfijnde geluid. Dit zijn high-flow absorptie dempers. Ze zijn high-flow doordat de geperforeerde pijp rechtdoor gaat zonder de uitlaatgassen af te remmen. Door het high-flow ontwerp van deze einddempers ontstaat er geen tegendruk voor de gassen en wordt de uitlaatflow geoptimaliseerd.

Het optimaliseren van de uitlaatflow is belangrijk is voor het verhogen van het motorvermogen. Echter, alleen het vervangen van de einddemper geeft geen directe/grote vermogenswinst. Dit komt omdat er vaak eerder in de uitlaatlijn al sprake is van restricties. Daarom kijken wij ook naar de rest van de uitlaatlijn en de downpipe.

Natuurlijk is het mogelijk om een sportuitlaat naar keuze te laten plaatsen. De afweging voor een ander merk dan Simons is vaak van toepassing als het gaat om Japanse auto’s. De Japanse 4-cilinders staan erom bekend dat ze snel een blikkerig uitlaatgeluid produceren. Dit kan worden tegengegaan door het plaatsen van een goede middendemper, of het gebruik van een Vibrant Ultra Quitte. Aan de hand van uw wensen bekijken we welke einddemper het beste past bij uw auto en aansluit bij uw wensen.

RVS einddemper laten plaatsen
Ford Mustang einddemper

Zeer fijne en snelle service. Heb voor mijn Passat de achterdemper vervangen door een rechte pijp en een dubbel sierstuk erop.
Dit is super netjes gedaan en met een lekkere roffel erin.
HL Motorsport zeer zeker een aanrader 👌🏻

The Duke

Wat is een straight pipe uitlaat?

Bij een straight pipe uitlaat is er geen sprake meer van uitlaatdemping. Hierbij wordt de volledige uitlaat gemaakt van buis. Dit is de optie voor de meest luide sportuitlaat. Het plaatsen van een straight pipe uitlaat is ook niet legaal. Er wordt niet voldaan aan de bouwtechnische opgave van de fabrikant (het aanwezig zijn van uitlaatdempers). Daarnaast voldoen auto’s met een straight pipe uitlaat vaak niet meer aan de geluidsnormering. Een oplossing hiervoor is het plaatsen van een uitlaatklep.

Is een sport einddemper legaal?

Wanneer een auto is voorzien van een sport einddemper voldoet de auto aan de bouwtechnische opgave. Als uw auto geen einddemper heeft kan uw auto een WOK (Wachten Op Keuren) status krijgen. Wanneer uw auto een WOK heeft zult u de auto moeten voorzien van een einddemper en deze laten keuren bij het RDW.

Wanneer uw auto een sport einddemper heeft is dit niet het geval. Wel moet de auto voldoen aan geluidsnormering. De wetgeving stelt dat een auto twee decibel luider mag zijn dan wat is opgegeven op het kenteken. 2 Decibel luider lijkt niet veel, echter de decibelschaal loopt niet recht evenredig maar exponentieel. Dit betekent dat 3 decibel luider al een verdubbeling van het geluid is.

De geluidswinst is afhankelijk van veel factoren, zoals de aanwezigheid van katalysatoren en middendempers, van een eventuele turbo en van de kwaliteit van deze onderdelen. Hierdoor is het lastig vooraf te bepalen hoeveel de geluidswinst exact zal zijn. 

Voor de politie geldt dat het lastig is om u te beboeten voor het geluid van uw einddemper. Dit komt omdat er een zuivere meting gedaan moet worden. Hiervoor moet er een gekalibreerde decibelmeter aanwezig zijn en mag er geen of nauwelijks achtergrondgeluid tijdens de meting te horen zijn. Langs een weg of in een stad of dorp is dit vrijwel niet haalbaar.

Straight pipe
RVS sport einddemper

Sportuitlaat en APK

Om de APK goed te doorstaan moet de uitlaat gasdicht zijn. Daarnaast moet deze deugdelijk bevestigd zijn. Omdat wij al onze sportuitlaten TIG en met back purge* lassen zijn deze volledig gasdicht en deugdelijk bevestigd. Omdat onze kwaliteitsstandaard zo hoog is krijgt u 5 jaar garantie op ons laswerk. Bij de APK gelden dezelfde geluidsregels als hierboven beschreven zijn. Het meten van het uitlaatgeluid wordt in de echte wereld vrijwel niet gedaan. Dit komt omdat dit veel tijd kost en er geen zuivere meting gedaan kan worden door het ontbreken van de juiste meetapparatuur. 

 

Wat kost een sportuitlaat?

Omdat wij uw uitlaat op maat maken bespreken we samen met u uw wensen en welke opties er zijn. Op basis hiervan kunnen wij u een prijsopgave geven.

Sport uitlaat op maat

Waarom kiest u voor HL Motorsport

Als het gaat om een sportuitlaat zijn wij dé specialist. Wij bouwen niet alleen custom uitlaten voor personenauto’s maar ook voor raceauto’s, racequad’s en motoren. De strenge regels en hoge kwaliteitseis vanuit de racerij implementeren wij ook op uw auto. Hierdoor bent u verzekerd van de hoogste kwaliteit einddemper en het beste resultaat. 

U krijgt standaard 5 jaar garantie op het laswerk en omdat wij al onze producten van 304 RVS maken, zijn onze producten uiterst corrosiebestendig. 

Gratis vervangend vervoer is standaard en we houden u gedurende de werkzaamheden op de hoogte via Whatsapp. Hierdoor ziet u niet alleen het eindresultaat maar ook het gehele proces.