Middendemper verwijderen

Het verwijderen van een middendemper geeft uw auto een dieper/donkerder geluid. Ook wordt de auto iets luider zonder dat deze te luid wordt. Als de auto voorzien is van een turbo wordt deze ook beter hoorbaar. Om te begrijpen waarom het verwijderen van de middendemper deze voordelen biedt leggen we hier uit wat de functie van de middendemper is en welke opties er zijn.

v/a 225,-

  • Sportiever geluid
  • 100% gasdicht
  • TIG laswerk
  • 304L RVS
  • 5 Jaar garantie
Lassers van HL Motorsport
Middendemper verwijderen - HL Motorsport

Wat is een middendemper?

De naam zegt het eigenlijk al: het is een uitlaatdemper die in het midden van de uitlaatlijn is geplaatst. De middendemper staat ook wel bekend als tussendemper.

Een midden- of tussendemper dempt het uitlaatgeluid. Daarnaast helpt deze mee met het koelen van de uitlaatgassen. Afhankelijk van de producent kan dit een kamerdemper of een absorptiedemper zijn. Het geluid dat een auto produceert ontstaat doordat gassen zich in pulsen door de uitlaatlijn verplaatsen.

Bij een kamerdemper verplaatsen de pulsen van deze gassen zich door aparte ruimtes, waardoor deze worden afgeremd en het geluid wordt gedempt.

Bij een absorptiedemper gaan de pulsen niet door aparte ruimtes, maar door een geperforeerd stuk uitlaatbuis dat is omringd met demperwol. De pulsen in deze demper gaan niet alleen naar achter, maar willen ook naar opzij. De demperwol in de absorptiedemper vangt de pulsen op waardoor het geluid wordt gedempt.

Wat is een middendemper delete?

Bij een middendemper delete vervangen wij de originele demper door de juiste maat rvs-buis. Wanneer uw auto voorzien is van een duaal uitlaatsysteem kan er een X-pipe of H-pipe worden geplaatst. Het plaatsen van een X-pipe of H-pipe heeft tenminste twee voordelen: performance en geluid.

Uitlaatgassen verplaatsen zich in pulsen door de uitlaat. Een puls bestaat uit een hogedrukgebied en een lagedrukgebied. Bij een X-pipe of H-pipe worden de twee losse buizen van de uitlaat met elkaar verbonden. Als een uitlaatpuls op deze plek in de uitlaat aankomt wordt de druk tussen de buizen geëgaliseerd. Dit betekent dat het lagedrukgebied in de ene pijp ook een lagedrukgebied in de andere pijp veroorzaakt. Hierdoor worden de uitlaatgassen sneller door de uitlaat heen getrokken waardoor deze efficiënter werkt. Een X-pijp is hier efficiënter in dan een H-pijp omdat de richting van de uitlaatgassen al correct is. 

Behalve het egaliseren van de druk in de uitlaatlijn, egaliseert een X-pipe of H-pipe ook het geluid. Ook hier is een X-pipe efficiënter dan een H-pipe. Dit betekent dat een X-pipe een verfijnder geluid geeft. Een H-pipe zal rauwer en ongelijker klink

Middendemper Delete - HL Motorsport
Sport middendemper - HL Motorsport

Sportdempers

Het is ook mogelijk om de middendemper te vervangen door een sportdemper. Hiervoor gebruiken wij Simons uitlaatdempers. Deze Zweedse uitlaatdempers staan bekend om hun donkere en verfijnde geluid. Deze highflow absorptiedempers zijn gemaakt van RVS en zijn hierdoor uiterst corrosiebestendig. 

Wilt u graag een ander merk? Dat is geen probleem. We kunnen vele andere merken leveren waaronder Vibrant, Supersprint en Magnaflow. Wanneer u kiest voor een sportdemper zal de geluidstoename minder zijn dan wanneer de middendemper verwijderd wordt.

Middendemper verwijderen en het geluid

Omdat de volledige uitlaatlijn gasdicht moet zijn lassen wij al onze vervangingsbuizen aan het bestaande systeem. Hierdoor krijgt u geen problemen bij de APK. Zoals vermeld zal de auto een stukje luider worden. Deze aanpassing is populair omdat het geluid niet asociaal luid wordt maar de auto wel sportiever doet klinken. Om een voorbeeld te geven van hoe zoiets klinkt hebben we een video van een Volkswagen Golf waarbij zowel het originele geluid te horen is als het geluid met een middendemper delete. Wilt u kunnen kiezen tussen origineel en sportief geluid dan is een uitlaatklep
Middendemper Simons

Middendemper delete en APK

De belangrijkste eisen bij de apk (als het gaat om de uitlaat) zijn de gasdichtheid, de deugdelijke bevestiging en het geluid. Omdat de volledige uitlaatlijn gasdicht moet zijn lassen wij al onze vervangingsbuizen aan het bestaande systeem. Hierdoor krijgt u geen problemen bij de APK. Ook wordt er zo niets veranderd aan de (originele) deugdelijke bevestiging.

Een auto mag 2 decibel meer geluid maken dan wat de fabrikant heeft opgegeven. Nu klinkt 2 decibel niet als veel maar 3 decibel is een verdubbeling van het geluid. Daarnaast zijn veel apk stations niet uitgerust om een geluidsmeting te kunnen doen. Dit heeft te maken met de zuiverheid van de meting. Om een zuivere meting te doen mag er geen tot nauwelijks omgevingsgeluid zijn. Ook moet de meting uitgevoerd worden door een gekalibreerde decibelmeter. Dit is in een autogarage vaak niet haalbaar.

Wenst u de originele middendemper te bewaren, dan pakken wij deze graag voor u in zodat u deze mee kunt nemen. Wilt u de middendemper niet bewaren, dan voeren wij deze kosteloos voor u af.

Waarom kiest u voor HL Motorsport

Door onze jarenlange ervaring kent de middendemper delete, voor ons,  geen geheimen meer. Vanuit ons specialisme wordt alles vakkundig gelast. Omdat wij alleen werken met 304 RVS zijn onze producten uiterst corrosiebestendig.

Wij zijn zo overtuigd van onze producten dat wij 5 jaar garantie geven op ons laswerk. Door onze gratis leenauto kunt u door met uw dagbesteding. Omdat wij ook autoliefhebbers snappen wij dat het leuk is om op de hoogte gehouden te worden. Daarom maken wij gedurende het proces foto’s die we u via Whatsapp sturen.

Een middendemper delete geeft uw auto een sportiever geluid, zonder dat deze asociaal luid wordt.

De middendemper vervanger is gemaakt van gegloeid 304L RVS. Hierdoor is deze extreem corrosie bestendig

U krijgt van ons altijd gratis vervangend vervoer mee. Hierdoor kunt u door met uw dag terwijl wij aan uw auto werken. Onze leenauto is uitgerust met een zonnedak en airco

Standaard krijgt u 5 jaar garantie op ons laswerk!